Majonezy wegańskie – dlaczego warto ich spróbować?
Żyjemy w czasach, kiedy coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je i jak wygląda ich dieta. Coraz bardziej świadomi, rezygnują ze spożywania mięsa. Nie robią tego tylko ze względów idealistycznych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Choć dieta wegańska nie jest łatwa, nie jest obecnie niemożliwa. Na rynku znaleźć można wiele zamienników, jak na przykład majonezy, które uatrakcyjniają smak potraw.
Jaki majonez dla wegan?
Dieta wegańska dopiero w ostatnich latach przeżywa prawdziwy boom. Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z produktów odzwierzęcych. Jeszcze do niedawna, weganie musieli obyć się bez majonezu. Jednak, gdy pojawiło się zapotrzebowanie, majonezy wegańskie stały się bardzo popularne. W składzie takiego majonezu nie może być żadnych produktów odzwierzęcych, a więc ja czy żelatyny wieprzowej. Jednak wyprodukowanie takie majonezu wcale nie jest niemożliwe. Bazą do stworzenia majonezu dla wegan może być biała fasola, lecytyna sojowa i olej roślinny, najlepiej rzepakowy. Dodatkowo majonezy posiadają składniki pochodzenia naturalnego, co korzystnie wpływa na zdrowie.
Dlaczego warto jeść majonez wegański?
Majonez to datek do dań, który jest kaloryczny. Wiele osób, chcąc zadbać o zdrowie sięgało po majonez z obniżoną zawartością tłuszczu. Takim wyborem może być majonez wegański, którego skład jest zdrowy i naturalny. Majonez wegański smakiem i konsystencją nie różni się od majonezu tradycyjnego. Smak tego dodatku jest kremowy, delikatny. Doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Trudno określić go jako produkt wegański. Majonez wege odznacza się także niższą kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego majonezu.
Majonez wegański to świetna alternatywa dla osób, które są na diecie roślinnej, chcą ograniczyć spożywanie produktów odzwierzęcych, a także są uczulone na niektóre składniki tradycyjnego majonezu. To zdrowy i niskotłuszczowy zamiennik, który doskonale komponuje się z sałatkami, dipami i kanapkami. Jest smaczny lekki i znajduje zastosowanie w przygotowywaniu różnych dań.